Inzet duurzaam aggregaat

Het verbranden van fossiele brandstoffen en dan voornamelijk diesel vormt een groot aandeel in de totale CO2 uitstoot binnen de Syndus Group. Diesel wordt gebruikt voor het aandrijven van onze eigen voertuigen, voor transport en personenvervoer. Maar ook onze verhuurvloot (kranen, verreikers, hoogwerkers, aggregaten, compressoren) en machines die bij onze projecten ingezet worden verbruiken in veel gevallen diesel.

Voor het kunnen uitvoeren van onze projecten (aanleggen van blussystemen, verhuren van industrieel gereedschap op locatie en het plaatsen van staalconstructies) hebben onze medewerkers vaak elektriciteit op locatie nodig. In veel gevallen is hier geen vast elektriciteitsnet aanwezig en zijn wij aangewezen op een mobiele krachtbron onafhankelijk van een netwerk. Dan wordt een aggregaat ingezet om op locatie toch stroom te kunnen gebruiken.

Onderbelasting van het aggregaat

Aggregaten zijn door brandstof aangedreven dynamo’s die afhankelijk van het vermogen van het aggregaat een bepaalde hoeveelheid stroom kunnen leveren. Deze machines worden belast afhankelijk van het gevraagde vermogen. Wordt er veel energie gevraagd door de aangesloten apparatuur dan zal het aggregaat hard moeten werken om die stroom te kunnen leveren en wordt het aggregaat ‘vol’ belast. Maar in veel gevallen zal er een ‘op en neer’ gaande energievraag zijn van de gebruiker(s). Op de momenten dat er weinig energie gevraagd wordt zal er sprake zijn van onderbelasting van het aggregaat. Op zulke momenten werkt de machine niet optimaal en verbruikt het aggregaat meer dan nodig is. Verder is het ook slecht voor de machine die hierdoor vervuilt en zo ook onnodig veel uitstoot.

Toevoeging zuinigere machine aan verhuuraanbod

In samenwerking met Romotech is hiervoor een milieuvriendelijkere en zuinigere machine toegevoegd aan ons verhuuraanbod. Namelijk de ROHYB 8 Hybride generator. Het principe van dit aggregaat is zo dat hij is uitgevoerd met een ‘High Tech Lithium Ion accu’ welke wordt opgeladen door het aggregaat. Wanneer de accu een kritisch laag niveau nadert schakelt het aggregaat in om op zijn volledige (meest efficiënte) capaciteit de accu op te laden. Het leveren van stroom gebeurt dan ook vanuit de accu. Wanneer de accu vol is schakelt het aggregaat zichzelf uit, totdat de accu weer een kritisch laag niveau nadert en deze opnieuw opgeladen moet worden. Wanneer er een groter vermogen gevraagd wordt dan de accu kan leveren, kan het aggregaat het tekort aan vermogen direct toevoegen.

Goede testresultaten

Testresultaten van deze machine geven aan dat een vermindering in uitstoot kan worden gerealiseerd tot 50%, tevens brandstofbesparingen tot 50% en 50% minder geluid. De technische kennis van Romotech op het gebied van hybride generatoren samen met de kennis van arentis op het gebied van het inzetten van dergelijke professionele machines in een industriële omgeving zal in eerste instantie een CO2 reductie opleveren voor onze eigen projecten. Maar zal ook voordelen bieden voor de klanten van arentis die deze machines direct kunnen inzetten met een besparing op fossiele brandstof en CO2 uitstoot tot gevolg. Tevens wordt de machine zo ontwikkeld dat deze inzetbaar is in een industriële omgeving waarin Arentis voornamelijk opereert.