Arentis heeft een groot aantal dieselaggregaten in haar verhuurvloot die dagelijks aan diverse klanten worden verhuurd. Klanten huren aggregaten wanneer zij tijdelijk op een bepaalde locatie, waar geen of onvoldoende vaste stroomvoorziening is, toch elektriciteit nodig hebben.

 

Als verhuurder is Arentis verantwoordelijk voor keuring en goede staat van onderhoud van de machines. Om deze machines in topvorm te houden, voeren de monteurs van Arentis onderhoud uit op iedere machine die wordt teruggebracht van de klant.

 

Om een aggregaat te testen, wordt deze gekoppeld aan een zogenaamde ‘weerstandsbank’. Deze weerstandsbank laat de aggregaat op volle toeren draaien en zet hierbij de opgewekte stroom om in warmte. Deze warmte ‘vervliegt’ en de energie gaat hierbij verloren. Zonde van de energie vinden Arentis en Engie! Graag zouden we deze energie gebruiken voor onze bedrijfsvoering.

 

Om dit energie vraagstuk op te lossen is stagiair Gavin Kwekkeboom aangenomen om onderzoek te doen naar technisch haalbare, maar voornamelijk rendabele, oplossingen. Partner in dit keteninitiatief is de firma ‘Engie’ die als klant van Arentis en tevens stroomleverancier mee denkt in oplossingen. Dennis Risseeuw ondersteund Gavin hierin door zijn technische ‘knowhow’ te delen. Met behulp van deze samenwerking, kan dit vraagstuk optimaal opgelost worden. Om mee te denken in het geheel is ook contact gezocht met de netwerkbeheerder.

 

Opties die onderzocht worden zijn:

-          Het koppelen van de generator aan het elektriciteitsnet (zogeheten ‘netsynchronisatie’)

-          Opslag van de opgewekte energie in een accupak ter behoeve van zowel Arentis als de buren, Amerplastics.

-          De opgewekte warmte benutten door hiermee de boilers te ondersteunen, zodat deze minder lang hoeven te draaien

 

 

500_ontwerp_zonder_titel_7.png